Hoppa till innehåll

8 steg för en korrekt Körställning i bilen

Med en korrekt körställning påbörjar du din väg till att ta körkortet. Inta en korrekt, säker körställning genom att ställa in stol, bälte och reglage. Målet med körställningen är att du ska sitta säkert, bekvämt och ha god sikt – helt enkelt sitta rätt i bilen.

Enligt Motormännen har 9 av 10 förare en felaktig körställning, vilket både kan förstöra ergonomin och vara extra farligt om olyckan är framme. Vanliga fel när det kommer till körställning handlar om att man sitter för långt från ratten, har bältet för högt upp och att nackstödet sitter för lågt. Att exempelvis nackstödet sitter för lågt kan öka risken för whiplashskador vid kollision. Nedan går vi genom hur du hittar rätt körställning för just dig.

Scrolla ner för att se instruktionsvideos relaterat till körställningar.

1. Ställ in bilstolens höjd för en bra körställning

Det är viktigt att du sitter bra, sitter rätt i bilen när du är ute och kör. Det första vi ska börja med för att inta en bra körställning är att ställa in bilstolen i höjdled. Till vänster om dig bör där sitta en spak eller knapp. Har du en spak innebär det ofta att du pumpar med spaken neråt för att stolen ska komma längre ner, och pumpar uppåt för att stolen ska höjas.

En riktlinje är att du ska kunna ha en knytnäve mellan taket och huvudet. Skulle exempelvis bilen volta, vill du inte sitta för högt upp eftersom du då kommer att slå huvudet i taket – därav vill du ha lite marginal till taket. Men, du vill ändå sitta lagom högt upp för att kunna se bra.

Inta en korrekt körställning
Inta en korrekt körställning

2. Ställ in bilstolen på längden

Ett andra steg på vägen mot en bra körställning är att ställa in bilstolen i längdled. Var spakarna för att förflytta bilstolen sitter kan givetvis variera mellan olika bilar, men ofta sitter spaken för att flytta stolen framåt och bakåt i mitten på bilstolens framsida, där du har benen. Lyft upp spaken och justera bilstolens position. För att hitta hur långt bak eller fram du ska sitta, kan man exempelvis trycka ner kopplingen helt. Sitter du för långt ifrån, känns det som att du måste trycka benet genom sätet, att du får sträcka dig för att kunna få ner kopplingen ända ner. Sitter du för nära kan det kännas som att du får ett mellanrum mellan stolen och benen. För att hitta det som är lagom, ska det kännas som att du bara lägger låret mot sätet.

3. Justera stolsryggen

Därefter ska vi ställa in stolsryggen. Reglaget för att ställa in vinkeln på bilstolens rygg sitter ofta nere till vänster om dig, antingen som en elektrisk knapp eller ett hjul du kan snurra på.

När du ska justera bilstolens rygg kan du utgå från hur långt du sitter från ratten. Testa sträcka armarna rakt fram och se om handleden lägger sig mot toppen av ratten. Om du inte hittat helt rätt och inte vill skruva stolsryggen längre fram, kan det vara så att du måste justera ratten.

4. Rattens inställning – ställ in rattens position för god körställning

För att justera ratten kan du lossa en spak under ratten, justera den i höjd och längd genom att dra ratten från dig eller mot dig. När du hittat en bra inställning, spänn åt spaken under ratten igen.

Hur långt från ratten ska man sitta?

För att kontrollera hur långt från ratten du ska sitta, sträck fram armarna och kontrollera att handleden ligger mot rattens övre kant. Är du för långt från ratten justera ratten så att den kommer närmare dig. Är du för nära ratten, så att ratten hamnar mer mot underarmen, justera ratten så att den kommer längre från dig. Se även förklaringen i videon nedan (startar på 2:05):

5. Bilbältet – hur ska bilbältet sitta?

Du vill att bilbältet ska sitta så nära kroppen som möjligt, undvik därför att ha på dig jackan. Bältet ska sitta spänt mot kroppen, utan att vara snurrat.

6. Nackstödet – hur ska nackstödet vara inställt?

Att en god körställning är viktigt för ergonomi och säkerhet har vi gått genom tidigare. Det är viktigt att inte glömma bort att ställa in nackstödet innan du kör iväg. En felaktig nackstödsinställning kan öka risken för whiplashskador om olyckan är framme. Det är därför viktigt att nackstödet sitter i nivå med ditt bakhuvud. Nackstödet bör inte sitta längre bak än 4 cm från huvudet, och en tumregel är att du som högst får in två fingrar mellan stöd och nacke.

7. Mittenspegeln

Nu sitter du förhoppningsvis rätt i bilen, och det är dags att se över speglarna så att du har god sikt.

Centrera mittenspegeln så att du varken ser ner i sätet eller upp i taket. Försök rikta den så att du ser mitten av bakrutan, för att även se sidorna. Du kommer antagligen se lite under och lite över bakrutan.

8. Vänster- och höger sidospegel

Reglagen för att ställa in sidospeglarna sitter oftast till vänster om dig i dörren. Spegeln ska inte peka ner mot vägen, eller upp i himlen. När du justerar spegeln sidledes är en riktlinje att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen.

Instruktionsvideos för att hitta rätt körställning

Bilstol inställning, ställ in stolen på ett säkert sätt
1a körställning
Körställning i bilen

Vanliga frågor relaterat till en bra körställning

Hur justerar man bilstolens höjd?

Till vänster om dig bör där sitta en spak eller knapp. Har du en spak innebär det ofta att du pumpar med spaken neråt för att stolen ska komma längre ner, och pumpar uppåt för att stolen ska höjas.

Hur högt ska man sitta i bilstolen?

En riktlinje är att du ska kunna ha en knytnäve mellan taket och huvudet.

Hur långt från ratten ska man sitta?

Sträck fram armarna och kontrollera att handleden ligger mot rattens övre kant.

Hur justerar man rattens position?

För att justera ratten kan du lossa en spak under ratten, justera den i höjd och längd genom att dra ratten från dig eller mot dig. Glöm inte att spänna fast ratten igen.

Hur ska man sitta i bilen?

Sitt säkert genom att ställa in stol, bälte och reglage utefter din kropp. Målet med körställningen är att du ska sitta säkert, bekvämt och ha god sikt.

Hur ska sidospeglarna vara inställda?

Spegeln ska inte peka ner mot vägen, eller upp i himlen. När du justerar spegeln sidledes är en riktlinje att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen.

Hur ska nackstödet vara inställt?

Nackstödet ska sitta i nivå med ditt bakhuvud. Nackstödet bör inte sitta längre bak än 4 cm från huvudet, och en tumregel är att du som högst får in två fingrar mellan stöd och nacke.

Hur justerar man sidospeglarna?

Reglagen för att ställa in sidospeglarna sitter oftast till vänster om dig i bildörren.

Hur ska mittenspegeln (backspegeln) riktas?

Försök rikta den så att du ser mitten av bakrutan. Du kommer antagligen se lite under och lite över bakrutan.

Nu har du förhoppningsvis samlat på dig ett gäng bra knep för att inta en korrekt och bekväm körställning. Du är nu redo för att gå vidare till Inledande manövrering där vi startar bilen och lär oss att krypköra.