Hoppa till innehåll

Inledande tätort

Nu börjar körkortet närma sig och vi är på god väg till det efterlängtade körkortet. Inledande tätort handlar om att behärska avsökning/riskbedömning, hastighetsanpassning, placering och väjningsregler.

Nu kör vi igång med inledande tätort
Förbered dig, för nu är det dags för Inledande tätort!

Avsökning/riskbedömning

I den här videon demonstrerar Lantz trafikskola avsökning och riskbedömning vilket är en vital del när du påbörjat momentet inledande tätort. Håll blicken i rörelse och sök av området hela tiden, återgå till att titta rakt fram, och sök vidare. Genom att regelbundet söka av och riskbedöma får du en god framförhållning i din körning. När du söker av området ser du även i god tid om du ska lämna företräde till andra trafikanter, till exempel när det är högerregeln som gäller.

Här undervisar Lantz trafikskola hur du regelbundet använder dig av avsökning och riskbedömning.

En rörlig och nyfiken blick är A och O, en viktig del i avsnittet inledande tätort. Ha en nyfiken blick, scanna av området och leta efter områden där saker och ting kan gömma sig. I nedanstående klipp demonstrerar Biljakten.nu momentet ”Trafiksäkerhet avsökning och anpassning”. Även om en skylt säger att du får hålla 30km per timme, betyder inte detta att det alltid är lämpligt, låt sikten avgöra om du behöver köra långsammare, då det tar tid att stanna bilen om något skulle överraska dig från sidan eller dylikt.

I den här videon undervisar Biljakten.nu momentet ”Trafiksäkerhet avsökning och anpassning”

Hastighetsanpassning

Nu ska vi gå genom hastighetsanpassning, en vital del av inledande tätort. Anpassa hastigheten så att du inte behöver stanna i onödan, samtidigt som din körning ska vara lugn så att du har kontroll över situationen. I nedanstående video demonstrerar Ta Körkort ett gäng bra saker att tänka på när det kommer till hastighetsanpassning, med fokus på korsningar.

Här undervisar ”Ta körkort” hastighetsanpassning i korsningar.

Placering

Även placering är en viktig del i inledande tätort. Med en korrekt placering kan du undvika missförstånd i trafiken och din körning kommer flyta på bättre. Din placering och hastighet kan liknas med ditt kroppsspråk, du visar dina medtrafikanter hur du kommer förflytta dig. I följande klipp undervisar Sunne Trafikskola grunderna i placering, med fokus på hur man placerar sig innan korsning.

I den här videon går Sunne Trafikskola/Körförsiktigt genom vad du ska tänka på när det kommer till placering när du är ute och kör.

Väjningsregler

Väjningsregler och väjningsplikt är superviktigt att ha koll på, och något du måste behärska när du är klar med inledande tätort. Kolla genom klippen så att du har bra koll innan du hoppar in i bilen, det blir dessutom lättare att lära sig när du kollat videoklippen innan du kör med din handledare eller trafikskola.

Vad innebär väjningsplikt och hur appliceras det i verkligheten – Ta Körkort undervisar.
Fler väjningsregler – lite mer fördjupat
En genomgång av väjningsskyltar med Christoffer från Sunne Trafikskola
Högerregeln – en fördjupning
Väjningsregler – Vem ska vänta och vem ska köra först?
Högersväng i trafikljus
Vänstersväng i trafikljus