Hoppa till innehåll

Inledande manövrering

I det här avsnittet kommer vi igång med körningen, startar bilen och lär oss att krypköra. Inledande manövrering handlar om låga farter och grundläggande styrning.

Inta en korrekt körställning, för nu är det dags att lära sig köra bilen i väldigt låg fart, krypkörning. 

Krypkörning

Krypkörning utförs inte bara i början på din resa mot körkortet, utan är även lämpligt när du exempelvis kör på en parkering med mycket bilar och människor runtomkring, korsningar med dålig sikt, eller i bilköer. Men självklart är det också ett av de första momenten du bör lära dig behärska när du övningskör.

Starta bilen, det är dags för inledande manövrering
Starta bilen, för nu är det dags för inledande manövrering!

Målet med inledande manövrering är att lära sig framföra bilen i låga farter med grundläggande styrning.

Det är viktigt att du lär dig hantera ratt och pedaler utan att det påverkar hastigheten du tänkt köra i. Öva på att köra så pass mjukt och långsamt så att du hade kunnat ha ett par ägg i bagageluckan. Tips är att leta upp ett säkert område där du kan öva ifred, exempelvis en tom parkering eller liknande.

Kopplingen kopplar samman motorn med hjulen. För att få bilen i rullning måste du inledningsvis hitta dragläget. Genom att släppa upp kopplingen sakta och försiktigt kan du känna att motorn ändrar ton, bilen börjar vibrera lite grann och bilen börjar röra sig – ni har du hittat dragläget. Observera att dragläget kan sitta olika högt på olika bilar, men med tidigare punkter i bakhuvudet ska du kunna hantera vilken vilken bil som helst, inte bara den du övningskör i.

I början av din krypkörning, använd endast kopplingen för att få bilen i rullning. När du höjer upp kopplingen och hittat dragläget, börjar bilen rulla framåt. För att hålla nere farten kan du sänka/trycka ner kopplingen igen.

Vill du öka svårighetsgrad kan du gå över till att krypköra i en backe som lutar uppåt (motlut).

Kör så sakta som möjligt och testa svänga höger och vänster (fullt rattutslag) och håll din planerade hastighet. Något du kan testa är att se hur snabbt bilen kör utan att du trycker på gasen eller att bromsa – detta kallas för tomgångshastighet. 

Avsökning

Innan du börjar köra är det viktigt söka av området runtomkring dig för att kontrollera att det är säkert att börjar köra.

Det är viktigt att kontinuerligt avsöka området innan du börjar köra, men även när du kör.
  • Börja kolla i innerspeglen, kolla långt bak
  • Beroende på vilket håll du ska på, kontrollera ytterspegeln (oftast vänster ytterspegel då man för det mesta står parkerad på höger sida av vägen och ska köra vänster ut).
  • Kontrollera döda vinkeln genom att slå en blick över axeln för att se så att där inte är något vid sidan om dig.
  • Blinka och kör iväg.

Lär dig inledande manövrering med hjälp av videos från trafikskolor

Starta och stanna bilen, krypkör och få koll på kopplingen. Biljakten.nu tar visar några av grunderna i inledande manövrering.
Inledande manövrering – fokus krypkörning, växling, nerväxling och start i motlut. En pedagogisk video från Caroli Körskola.
Krypkörning med automatisk växellåda
Hur krypkör och manövrerar man bilen?
Underkänd för manövrering? Vad är manövrering, en relativt bred term.
En video som visar hur du aldrig mer får motorstopp
En snabb start utan motorstopp
Grunderna om hur man kör bil med manuell växellåda. Få koll på pedalerna och dragläget